Thursday, December 29, 2011

De zender

De zender


De zender is een project op zich geworden. Ik wilde namelijk een zender die qua indeling van de bediening sticks ongeveer identiek was aan die van een echte graafmachine. Ik wilde ook niet dat ik de zender in mijn hand moest houden zodat ik de sticks met mijn duimen moest bedienen. Ik wilde een zender die je voor je buik kon dragen zodat je je handen vrij had. 
Wat ook nodig is voor een graafmachine zijn zes proportionele kanalen en alles moet gelijkertijd bedient kunnen worden. Dus niet eerst een schakelaar overhalen voordat de rupsen weer kunnen worden bedient. 

Ik heb daarom gekozen om twee goedkopere 2.4 Ghz zender-ontvangers aan te schaffen en dan daarvan één te maken. Die zenders kosten inclusief ontvanger ongeveer 55 Euro. Dus je bent geen vermogen kwijt als er iets mis gaat.

Ik moest natuurlijk eerst een bak hebben waarin ik de zenders kon plaatsen. Ik had nog een zenderbak liggen die ze bij heli vliegen gebruiken. Leek me wel een goeie optie. Vervolgens moest de boven- en onderzijde gesloten worden. Ik heb daarvoor bij de Gamma een plaat aluminium gekocht. 
De bak op de aluminium plaat uittekenen en dan uitzagen met een decoupeerzaag. 

De boven plaat zit met popnagels vast.

De onderzijde zit met schroeven vast. Ik heb rondom in de rand van de bak aluminium hoekstukjes gemonteerd met daarin 3 mm schroefdraad. Op deze manier kan de zender gemakkelijk worden geopend. 
De twee bakken die op de foto te zien zijn, dat zijn de onderste gedeelten van de zenders waar de batterijen in gaan. Die heb ik van de zenderkasten afgezaagd en op de onderzijde gemonteerd.

De binnenzijde:



Rondom de rand zijn de aluminium hoekstukjes te zien waarmee de deksel mee vast zit. De hoekstukjes zitten met popnagels aan de rand bevestigd.

De elektronica uit beide zenders. Ik heb eerst de elektronica uit beide zenders verwijderd en daarna heb ik de plastic gedeelten waarop de elektronica was bevestigd uit beide zenderkasten gezaagd en gefreesd. Deze plasticstukken heb ik op de aluminiumplaat gemonteerd. Zo kon de elektronica weer op de plasticstukken geschroefd worden.

De bedieningsticks zijn gemakkelijk te verwijderen uit de oude zenderkasten en te monteren in de nieuwe.
Het zijn vaak blokken die met vier schroeven zijn bevestigd. Aan de bedieningsticks voor de giek heb ik vrijwel niets veranderd.

Uit de bovenplaten van de oude zenderkasten heb ik de plastic stukken gezaagd waar de bedieningsticks in waren gemonteerd. Zo heb ik ze ook weer in de nieuwe kast gemonteerd. Aan de onderzijde was een kier omdat het afgezaagde stuk plastic niet helemaal aansloot op de aluminiumplaat. Deze kier heb ik vol gespoten met hete lijm van een lijmpistool. Nadat de lijm was uitgehard  heb ik het overtollige lijm afgesneden. 

De bedieningsticks voor de rupsen heb ik wel veranderd.
Ik heb daarvan twee assen vastgezet, namelijk de zijwaartse assen.  Met de twee overgebleven kanalen word de verlichting en een extra mogelijkheid aan de giek bedient.

Bedieningsticks rupsen.

Onderzijde bedieningsticks.

De zender is nog niet helemaal klaar. Voor de verlichting wil ik nog twee drukschaklaars plaatsen en ik wil in de linkerstick nog twee drukschakelaars maken voor de extra mogelijkheid, zoals het draaien van een knijperbak. Dus dit bericht word nog aangevuld.

Hier een plaatje van de indeling van de bedienings-sticks:


2 comments:

  1. Mooi idee, maar hoe heb je het opgelost met het 'throttle' systeem in de originele zender ? Ik neem aan dat 1 van beide sticks op de Y-as geen veertje had en dus niet terugschiet naar zijn beginpositie ? Of heb je hier zelf een veertje tussengezet ?

    ReplyDelete
  2. Hallo Senne,
    De throttle heb ik er af gehaald. Ik gebruik alleen de veer belaste stickbewegingen. De sticks waar je normaal gesproken de throttle mee bedient heb ik gebruikt voor de rupsen. Normaal gaat de links/rechts beweging veer belast in neutraal en blijft de throttle in de positie staan waarin je hem hebt geplaatst. De veer belaste zijden heb ik gebruikt en de andere bewegingen heb ik vast gezet met schroeven. Ik heb ook de potmeters van die bewegingen verwijderd. Die gebruik ik nu voor extra mogelijkheden zoals verlichting en dergelijke. Ik moet die nog vervangen voor micro schakelaars. Ik zal wel een keer een paar foto plaatsen van de bewuste sticks. Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
    Vr Gr Pieter

    ReplyDelete